210 5446 244
Γιώργος Οικονομούλας Dr. MD, Msc.
Αφροδίτης και Mπουμπουλίνας 4, Αγία Βαρβάρα, 12351 Αθήνα
Κατόπιν ραντεβού
  • Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00
    Σάββατο 09:00 - 15:00
    Κυριακή Κλειστά
Επικοινωνία

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ (ΑΔΙ)

H παθολογική Φυσική Εξέταση

  • Το πιο ανησυχητικό εύρημα στη φυσική εξέταση είναι το κλασικό σημείο Ortolani - το ισχίο σε θέση απαγωγής κάνει έναν κρότο.
  • Το σημείο Barlow – το ισχίο γλυστράει από την φυσιολογική του θέση με μία δύναμη που εφαρμόζεται από πίσω προς τα εμπρός.
  • Ήπια χαλάρωση του ισχίου μπορεί να είναι φυσιολογική τις πρώτες 4-6 εβδομάδες της ζωής αλλά είναι παθολογική όταν επιμένει περισσότερο.
  • Ελλατωμένη απαγωγή είναι επίσης ένα ανησυχητικό σημείο, ιδίως σε μεγαλύτερα παιδιά.

Υπενθύμιση: Ασύμμετρη πτυχή στους γλουτούς είναι ένας μη αξιόπιστος δείκτης για ΑΔΙ και ένα από κλικ μπορεί να σχετίζεται ή και όχι με κάποιο πρόβλημα.

Aυξημένος κίνδυνος για ΑΔΙ

Οταν η εξέταση είναι φυσιολογική, αλλά το νεογνό έχει αυξημένο κίνδυνο για ΑΔΙ, η σύσταση από την Αμερικανική Εταιρεία Ακτινολογίας είναι προγραμματισμός για Υπερηχοτομογράφημα σε 4-6 εβδομάδες ζωής.

Η διενέργεια του Υπερηχοτομογραφήματος νωρίτερα από τις 4 εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Το Υπερηχοτομογράφημα μπορεί να δείξει ήπια δυσπλασία η οποία μπορεί αυτόματα να υποχωρήσει μετά από μερικές εβδομάδες.

1.Πότε πρέπει να ζητήσω μια ακτινογραφία, απ’ότι ένα υπερηχοτομογράφημα, ώστε να διαγνωστεί ένα μυοσκελετικό πρόβλημα σε ένα νεογνό?

Οι υπέρηχοι είναι η διαγνωστική μέθοδος εκλογής για νεογνά κάτω των 6 μηνών. Γύρω στους 6 μήνες, αρκετό οστό έχει αναπτυχθεί στην άρθρωση του ισχίου καθιστώντας την ακτινογραφία περισσότερο αξιόπιστη από το Υπερηχοτομογράφημα.

Κάθε παιδί οποιασδήποτε ηλικίας με θετικό σημείο Ortolani ή Barlow θα πρέπει να παραπέμπεται σε έναν Παιδοορθοπαιδικό για εκτίμηση. Παρομοίως, οποιοδήποτε παιδί έχει παρατεταμένη χαλαρότητα πέρα από 6 εβδομάδες θα πρέπει να παραπέμπεται επίσης.

Η ιπποσκευή Pavlik παραμένει ο στυλοβάτης της θεραπείας για τα περισσότερα νεογνά με ΑΔΙ. Τα τελευταία χρόνια καινούργιοι εναλλακτικοί νάρθηκες χρησιμοποιούνται σε περίπτωση αποτυχίας της ιπποσκευής Pavlik, οι οποίοι έχουν περιορίσει την ανάγκη για χειρουργείο. Τελευταία εναλλακτική αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση.